2017. április 23., vasárnap

Csillagászati bemutató

Dr. Szabó Róbert csillagász bemutatóján vehettünk részt a csopaki csillagvártánál. A több mint 100x-os nagyítású távcsővel megnéztük a Naprendszer legnagyobb bolygóját, a Jupitert és holdjait. Teljesen kivehető volt a gázbolyón több sötétebb sáv, illetve a közelében elhelyezkedő csillagok. A távcsőbe figyelve jól láttuk azt is, ahogy a Jupiter "kikúszik" a látószögből, azaz érzékeltük ahogy forog a Föld.
A csillagászati távcső látképét több tényező is befolyásolja, mint például a távcső és levegő hőmérsékletkülönbsége (Ezért az autóból kipakolva még hagytuk a levegőhöz "hozzáhűlni" a távcsövet), illetve a környezet fényhatásai (Legideálisabb megfigyelést fény nélküli, koromsötét helyekről tudunk végezni).
Megtudhattuk többek között, hogy a csillagok vibrálását felhőzet, nagy erejű szél okozta légköri zavarok, hőmérsékletkülönbségek okozzák.
A közismert "Göncölszekér" a Nagy Medve csillagkép legfényesebb része, s a "szekér" szárának középső pontját tulajdonképpen nem is egy, hanem több csillag alkotja (ezt is csak távcsővel látjuk).
Bemutatásra kerültek a csillagképek, csillaghalmazok és a legfényesebb csillag, a Szíriusz (Napot leszámítva). Köszönjük ezt az érdekes ismeretterjesztő bemutatást!
Dr. Szabó Róbert csillagász a csillagászati távcsövet állítja be. Hagyni kell hozzáhűlni a környezet hőmérsékletéhez, mert akkor ad pontos képet.



Naprendszerünk legnagyobb bolygója, a Jupiter bemérve!




Teljes sötétségben a fénylő Jupiter



Naprendszerünk bolygói

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése